Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Karolína Matysová v Bruselu

Karolína Matysová v Bruselu



Datum konání:
4.12.2022
Datum ukončení:
6.12.2022

Všechny nás občas překvapí něco opravdu neočekávaného.

Překvapení mohou být příjemná i nepříjemná.

Všichni doufáme v ta první a s pokorou a nasazením, přečkáváme ta druhá.

 

Překvapení, která přivedla naší žačku Karolínu Matysovou a její paní učitelku Pavlu Šťovíčkovou do sídla Evropského parlamentu v Bruselu se na sebe navršila s takovou intenzitou, že jsme se nestačili divit.

V roce 2019 nás velmi nepříjemně překvapila Kovidová patálie, která hodně dlouho natahovala uzlíky našich nervů k prasknutí. Všimla si toho i skupina europoslanců v radě EU a na rok 2022 si ve svém plánu vyhradila čas, místo i finance pro podporu rozvoje mládeže, která kovidovými léty utrpěla hodně újmy ze své svobody a radosti (ostatně, jako my všichni). Můžete si o tom počíst na webových stránkách:

https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/european-year-youth/

Citát z webu: „Pod vlivem pandemie covidu-19 vyhlásila EU rok 2022 Evropským rokem mládeže.“

 

V prosinci 2022 se v Bruselu konalo slavnostní zakončení tohoto mládežnického projektu a mezi všemi diskutovanými tématy, které se v zasedacích místnostech EU dostalo ke slovu, bylo také jedno, které nám udělalo fakt radost.

EU si s úžasem nechalo vyprávět od českých a slovenských učitelů, umělců a zástupců kulturní oblasti o fenoménu základního uměleckého školství.

Česká a Slovenská republika jsou jediné evropské státy (zřejmě i světové), které mají ve svém státním, vzdělávacím programu zakotvené Základní umělecké školy v komplexním rozsahu 4 hlavních uměleckých oborů (hudební, taneční, dramatický, výtvarný). Naše republiky tedy, kromě obecného vzdělání, financují  ze svého rozpočtu, pro děti kompletní výuku v kulturně uměleckých předmětech, což v žádném případě není světový standard. Naopak je to veliká výjimka a jsme v tomto ohledu zaslouženě obdivovanou evropskou kuriozitou. Možná je tady na místě si říct, že tohle se nám Čechům a Slovákům opravdu povedlo. Máme zde generace a generace kulturně vzdělaných dětí, které mohou společnosti přispět k dobrému a říkáme tím, že pro nás Čechy a Slováky má a bude mít lidské umění a kultura základní význam. Nejsme líní si na umělecké školství najít čas, prostor i finance a z našich dětí mohou v celorepublikovém rozsahu růst kulturně vzdělaní lidé. Není špatné, si to naplno uvědomit. 

 

A co s tím má společného naše Karolínka?

 

Pro závěrečný ceremoniál, který uzavíral rok mládeže v EU, pozvala paní europoslankyně Michaela Šojdrová https://www.sojdrova.cz/ ve spolupráci s paní Irenou Pohl Houkalovou https://spoluproprahu22.cz/kandidati/irena-pohl-houkalova zpěvačkou, hudební pedagožkou, ředitelkou festivalu ZUŠ Open a dlouholetou spolupracovnicí v organizaci hudebně vzdělávacích aktivit i s naší školou; hudební reprezentanty z řad žáků českých ZUŠ do sídla evropského parlamentu na návštěvu spojenou s jejich koncertním vystoupením.

Výpravy do Bruselu se tedy zúčastnilo několik českých škol se svými koncertními ESY – jako například dětský sbor Liberecké ZUŠ Severáček, nebo dětský symfonický orchestr z Kroměříže.

Z naší školy se do Bruselu vypravila žákyně 7. ročníku hry na harfu, Karolina Matysová se svojí paní učitelkou Pavlou Šťovíčkovou, které společně nastudovaly dvě koncertní skladby, s nimiž se Karolínka v letošním roce pokusí uspět i v talentových zkouškách na konzervatoř.

 

Jaké byly zážitky a dojmy mladé harfenistky?

 

Nejprve (podle jejich vlastních slov) nastalo velké těšení a trochu nervozita, aby se všechno stihlo nacvičit.

Nemálo důležitá byla také otázka, jak do Bruselu dopravit harfu? Harfa není flétna, nebo kytara a nedá se jen tak zabalit a převézt. Klavíry a piana obvykle v koncertních prostorách jsou, ale harfu si na místě výstupu jen tak nepůjčíte. Na jaký nástroj teda bude Karolina před europoslanci hrát?

Hudebníci si umí pomoci a tak přepravu harfy a také její zapůjčení nabídl naší škole pan ředitel Miloslav Tengler ze ZUŠ Jana Hanuše v Praze 6.

Tímto mu ještě jednou za úžasnou pomoc a účast děkujeme. 

Nabídka od pana ředitele přišla asi tak, jako když v pohádce potkáte kouzelného dědečka, nebo vílu Dobromilu. Ještě než jsme vůbec začali přemýšlet, jak odvezeme naší harfu do Prahy na shromaždiště autobusu a jak jí naložíme, když už budou v úložném prostoru naskládaná zavazadla pražských účastníků, zavolal pan ředitel naší paní ředitelce a sám nabídl, že pro nás v Praze zapůjčí a naloží jejich školní nástroj. Naše výprava už si jen přisedne k harfě i všem ostatním hudebníkům a poveze se do Evropy :)

Vše tedy nakonec klaplo. Sólistka, nástroj, paní učitelka, velká dávka práce, přípravy a odvahy, to vše a k tomu kufr s koncertními šaty se v neděli 4.12.2022, sešlo v dálkovém autobusu a vyrazilo na 13h trvající cestu z Prahy, přes Německo, do Bruselu.

Večer, po příjezdu a ubytování, ve společném penzionu s ostatními koncertujícími dětmi, celá ta odvážná akce začala večeří a dobrým spánkem.

 

Ráno 5.12.2022 bylo potřeba každé odpočinkové hodiny, protože na všechny účastníky (asi 70 dětí) čekal perný a událostmi nabitý den.

  • Návštěva a prohlídka budovy Evropského parlamentu
  • Přednáška paní poslankyně Michaely Šojdrové o její aktivitě ve funkci europoslankyně. O vzniku EU a jejím vývoji a funkci ve společnosti.
  • Oběd
  • Odpoledne zkouška na koncert, osahání a seznámení se naší Karolínky s pražskou harfou (zkuste si přijet na takovou akci a hrát na nástroj, který držíte poprvé v rukou, to je teprve kuráž)
  • Návštěva Parlamentária
  • Večer koncert před europoslanci

 

Ten největší zápřah - sólové vystoupení na koncertu už si naše Kája užila bez nervů.

Jak sama říká: "Už jsem to měla v ruce, nacvičené, hraní už jsem se nebála".

V krásných vílích, modrých šatech si Karolína vysloužila potlesk a ovace nadšeného publika i náš velký obiv a uznání, za profi umělecký výkon.

Víte, ono sednout si před sál významných a kulturně vzdělaných lidí a zahrát jim z klidem to „co přece už umím“ je někdy obrovsky těžké. Zvládnout to s klidem a sebedůvěrou, to je opravdu kus lidské odvahy a duševní síly. Gratulujeme Karolínce i paní učitelce.

Holky, jste naše hvězdy :)

 

Koncert všech mladých umělců byl krásný a podle našich účastnic se posluchačům opravdu líbil.

Po něm už zase do postele a usnout, jak se říká po dobrém výkonu: „spánkem spravedlivých“

 

Úterý 6.12.2022 už to pro Karolínu a paní učitelku byla dovolená.

  • Prohlídka Bruselu
  • Ochutnávka a nákup čokolády a bruselských vaflí
  • Odpoledne závěrečná konference evropského roku mládeže, kde o svých tématech hovořili zástupci mladé generace z různých evropských států
  • Večeře - luxusní belgické hranolky
  • A pak už nástup do autobusu a dlouhá cesta domů

Karolíně i paní učitelce především děkujeme, že nás reprezentovaly na takové události.

Jsme rádi, že máme ve škole dobrou partu, šikovné žáky a učitele, a máme se čím pochlubit i před europoslanci!